sâmbătă, 22 octombrie 2011

Blue.

Este timpul culorilor!

Dupa cum stiati(sau nu),culoarea mea preferata este albastru.Acel albastru pur,care te incanta la prima privire.De curand am privit o fotografie care mi-a reamintit cat de superba poate fi aceasta culoare.
'Semnificatiile culorii albastru

Dintre culori, albastrul este cea mai adanca, caci privirea patrunde fara a intalni nici un obstacol. Albastrul este cea mai imateriala dintre culori. In general, natura nu infatiseaza albastrul decat alcatuit din transparenta, adica un vid acumulat, vid al aerului, al apei, vid al cristalului sau al diamantului. Vidul este precis, pur si rece.

Albastrul este cea mai rece dintre culori si, in valoarea sa absoluta, cea mai pura, in afara vidului total al albului neutru. Albastrul deschis este calea reveriei, iar cand se intuneca, albastrul devine o cale a visului.

Un mediu albastru calmeaza, linisteste, dar, spre deosebire de cel verde, nu tonifica, pentru ca el nu prefigureaza decat o evadare fara priza asupra realului, o eliberare care, cu timpul, devine deprimanta. Profunzimea verdelui confera, dupa Kandinsky, o impresie de odihna terestra si de multumire de sine, in timp ce profunzimea albastrului are o gravitate solemna, supraterestra.

Albastrul si albul, culori ale Sfintei Fecioare, exprima detasarea fata de valorile acestei lumi si inaltarea sufletului catre Dumnezeu, adica spre aurul care va intampina albul virginal, in timpul ascensiunii sale prin albastrul ceresc.

In budismul tibetan, albastrul este culoarea lui Vairochana, a Intelepciunii transcendente, a potentialitatilor si, simultan, a vacuitatii, a carei posibila imagine este aceea a imensitatii cerului albastru. Lumina albastra a Intelepciunii lui Dharmadhatu (lege sau constiinta originara) are putere orbitoare, dar ea este cea care deschide calea Elibera.Efectele culorii albastru

Culoarea albastru face sa creasca capacitatea de aparare imunitara si faciliteaza foarte mult regenerarea celulara.

Culoarea albastru este in general indicata in stari infectioase si in afectiuni virale, in stari febrile, insolatie, stari de voma, spasme nervoase, crize acute de reumatism, bufeuri de caldura (senzatii de incalzire brusca de jos in sus, insotite de transpiratii care apar in unele dispepsii digestive sau dupa mese incarcate, cat si in perioada de climateriu la ambele sexe).

Culoarea albastru ne permite sa ne deschidem cu entuziasm fata de tot ceea ce este elevat si minunat in jurul nostru. Totodata ea ne ajuta sa traim intr-o deplina armonie in anturajul nostru.

Utilizarea excesiva a acestei culori poate insa produce oboseala, iar o ambianta predominant albastra permanent poate provoca depresie si constipatie. Hainele intime de corp ce au culoarea albastra, nu sunt de asemenea indicate.

Efectele fiziologice ale culorii albastru: scade presiunea sanguina, scade tonusul muscular, calmeaza respiratia si reduce frecventa pulsului.

Efectele psihologice ale culorii albastru: culoare rece, odihnitoare si linistitoare, indeamna la calm si reverie, predispune la concentrare si liniste interioara, confera seriozitate, reverie sublima, disponibilitati evocatorii, senzatie de spatialitate, ingaduinta, pace inefabila, dor, nostalgie spirituala, favorizeaza amplificarea proceselor de inhibitie si de incetinire a ritmului activitatii, face sa apara senzatia de departare in spatiu, de detasare, de infinit si meditatie spontana.


Indicatiile terapeutice ale culorii albastru:

- abcese gingivale, dureri de dinti,
- afectiuni ale gatului, durere (inflamatie) in gat, gusa,
- afta,
- arsuri,
- colica,
- criza biliara,
- dereglare nervoasa,
- diaree,
- dizenterie,
- dureri de cap, migrena
- epilepsie,
- febra tifoida,
- friguri,
- hemoroizi care sangereaza,
- holera,
- icter (galbinare),
- inflamare a creierului, a intestinelor, ochilor,
- insolatie,
- insomnie,
- isterie,
- menstruatie dureroasa,
- pojar,
- prurit (mancarimi),
- palpitatii,
- reumatism,
- spasme,
- taieturi (rani),
- tulburari ale bilei,
- tulburari provocate de socuri,
- varsat de vant.

Contraindicatiile culorii albastru:

- scarlatina,
- sete patologica.'

4 comentarii:

  1. Frumoasa postare, albastru imi place si mie enorm...am si ochii albastri:d

    RăspundețiȘtergere
  2. ;x si albastru este culoarea mea prefera

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut. As dori sa te corup la o leapsa. Ce zici? Daca da, atunci intra pe mecyannis.blogspot.ro si apuca-te de treaba.


    PS: iti multumesc ptr ca ma urmaresti "*

    RăspundețiȘtergere